Bir önceki yazımda RPA’nın ne işe yaradığından bahsetmiştim. En başta söylemek gerekir ki, RPA uygulaması belirli bir yatırım gerektirmektedir. (zaman+para) Kaynaklar RPA projelerinin %30-40 oranında başarısızlıkla sonuçlandığını bildirmektedir. Yeni moda bir kavram diye tüm süreçlerde RPA uygulayalım kararını almadan önce bir önceliklendirme metodolojisi kullanmak daha faydalı olacaktır.
RPA yapmayı planladığınız süreçleriniz belirlenmiş ise değerlendirmelerde şu başlıkları kullanabilirsiniz:
KULLANIM SIKLIĞI: RPA’nın en büyük faydalarından birisi insanlar tarafından sık yapılan işlemlerin robotlar tarafından daha hızlı yapılmasını sağlamaktır. Bu sebeple her gün sık miktarda yaptığınız bir fatura giriş işlemi öne çıkabilir.
SÜREÇ MALİYETİ: Bazı durumlarda süreç yüksek maliyetle işletiliyor olabilir. Örneğin bu işlemi Doktora sahibi bir çalışanınıza yaptırmak yerine o arkadaşın daha inovatif faaliyetlerde bulunmasına ihtiyacınız vardır. Ya da siz manuel olarak süreci işletirken bu süreçten çıktı bekleyen daha maliyetli bir süreç olabilir. (Üretim planını bekleyen fırının boşta çalıştırılması gibi)
ÇIKTI KALİTESİ: Eğer sürecinizin çıktısı yüksek maliyete sahip ise bu sürecin insandan daha az hata yapma imkanı olan robotlar tarafından yapılmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin hesapların kapatılması ayda bir yapılan bir faaliyet olabilir ancak hatasız olma zorunluluğu bu işi robota devretmeniz için bir sebep olabilir.
ZORLUK: Sürecin adımlarının kompleksliği, işin içine insan zekasının daha çok dahil edilmesi gibi konular zorluğun göstergeleridir. Örneğin bir sürecin ilerleyebilmesi için tanımlanmış iş yeri kurallarının olmaması sonucu kararları kişilerin kognitif becerileri ile verdikleri durumlar olabilir. Ya da üreteceğiniz motorun satın alımı için bir çok farklı komponent üreticisinden teklifler alıp bu tedarikçilerin her birini farklı kriterlere bağlı olarak değerlendirmek durumundasınızdır.
Yukarıdaki kriterlere bakarak yapacağınız bir değerlendirme en sık yaptığınız, maliyeti en yüksek olan çıktı kalitesinin önceliği en fazla olan süreç RPA için aday süreç gibi gözükmektedir. Zorluk kriteri ise bonus kriter olarak düşünülebilir. Eğer firmanız RPA çözümü seçimi aşamasında ise zorluğu yüksek olan bir süreci POC (Proof of Concept) aşamasında seçmemek mantıklı olacaktır. Ancak bu sürecin daha basit bir halini valide etmelerini RPA sağlayıcısından isteyebilirsiniz.
Eğer bu değerlendirmeyi şirketteki tüm süreçler için yapma arzunuz varsa kriterlere stratejiler ile uyumluluk, ROI (return on investment), darboğaz olma durumu, müşteriye değer katma durumu gibi başlıkları da katmayı ihmal etmemek lazım. Unutmayınız ki sizin departmanınız açısından en önemli bir süreç şirketin stratejik öncelikleri arasında değilse böyle bir kaynak ayırmak istemeyeceklerdir.
- Lamberton, C. (2017, June). EY Financial Services – Europe | Get ready for Robotic Process Automation. Retrieved January 30, 2019, from https://www.ey.com/gl/en/industries/financial-services/fso-insights-get-ready-for-robotic-process-automation
İlginizi Çekebilir: Robotik Proses Otomasyon ile Süreçlerinizi Nasıl Dijitalize Edebilirsiniz?