Yaratıcılığı ve İnovasyonu Güçlendiren TRIZ Metodolojisi
TRIZ Nedir?
TRIZ (Teoriya Resheniya Izobretatelskikh Zadatch), Rusça kökenli bir kısaltmadır ve “Yaratıcı Problemleri Çözme Teorisi” veya “İnovasyon Problemlerini Çözme Teorisi” olarak çevrilebilir. TRIZ, Rus mühendis ve bilim adamı olan Genrich Altshuller tarafından 1946 yılında geliştirilmiştir. Temel amacı, mühendislik ve inovasyon süreçlerinde karşılaşılan problemleri daha etkili bir şekilde çözmek ve yeni, yenilikçi fikirler üretmektir.
TRIZ’in ana prensipleri şunlardır:
TRIZ, patent analizi, sorun çözme, ürün geliştirme ve süreç iyileştirme gibi birçok alanda kullanılır. Bu metodoloji, düşünsel engelleri kaldırmaya, mühendislik süreçlerini optimize etmeye ve yenilikçi çözümler üretmeye yönelik bir araç seti sunar.
Neden TRIZ?
TRIZ ile Çalışmanın Adımları
Neler Sunuyoruz?
Kişinin problemin çözümünün kendi deneyim ve uzmanlık alanında olacağını düşünmesi ve yeni kavramlar geliştirmek için alternatif teknolojilere/alanlara yönelmemesi “psikolojik atalet” olarak tanımlanmaktadır. Aşağıdaki sebeplerden kaynaklanabilir:
Bir problemin çözümü Çözüm Uzayı’nda herhangi bir yerde olabilir. Psikolojik Atalet bizi sadece uzman olduğumuz alana yönlendirir.
TRIZ, mesleği, uzmanlığı veya uzmanlık alanı ne olursa olsun herkes için geliştirilmiş bir disiplinlerarası problem çözme disiplinidir. Sanat ve bilimdeki en büyük başarılar, insanlar başkalarının önceki çalışmalarının üzerine inşa edilebildikleri için ortaya çıktı. Bununla birlikte, bu gelişmeler ve önceki sorunlar ve çözümler, tipik olarak meydana geldikleri disiplinin dilinde anlatılır.
Sonuç olarak, yalnızca uzmanlık bilgisine sahip kişiler bu gelişmeleri gerçekten anlayabilir. Bu durum onlar için harika olsa da diğer herkesi etkisiz hale getirmektedir. Problem çözme her disipline özgü olarak görüldüğünden- örneğin avukatların kimyagerler için çok farklı problemlerle karşılaşması gerektiği varsayımı – insanlar problemlerle karşılaştıklarında ve çözüm aradıklarında kendi endüstrileri ve uzmanlık alanları içinde kalma eğilimindedirler.
TRIZ yaklaşımında, probleminizin nasıl bir başkasınınkine benzediğini anlayabilirseniz, onun zekice çözümlerini yeniden uygulayabileceğiniz inancı yatar. Tekerleği yeniden icat etmek yerine size istediğinizi vermek için akıllı mevcut kavramları kullanmanın yeni ve heyecan verici yollarını ve fikirlerini bulursunuz.
TRIZ- (Yaratıcı Problem Çözme Teknikleri) özellikle ArGe ve Yeni Ürün/Hizmet Geliştirme süreçlerinde mevcutta kullandığımız Dikey/Yatay Problem Çözme metotlarının ötesinde sistematik olarak problemleri daha kısa sürede çözmemizi sağlayan bir Lateral Problem Çözme metodudur. TRIZ yaklaşık 2 milyon patentin incelenmesi geliştirilmiş ile insanların problemleri çözmek için kullandıkları metotların bir bütünüdür.
Örnek vermek gerekirse;
Dövme metal parçaları temizlemek için kumlama metodu kullanılmaktadır. Bu metot sonrasında kum parçaları temizlemekte ve sonrasında da ufak deliklere sıkışabilmektedir. Bu kısıt TRIZ’in 35 nolu “Fiziksel/kimyasal özelliklerini değiştir” prensibinin uygulanması ile kum yerine kuru buz kullanılması ile ortadan kaldırılabilir.
İnovasyon yolculuğunuzda adım atmak ve TRIZ’in gücünden faydalanmak için bugün bizimle iletişime geçin.
BiliG OpEx Şirket Profili İndir
Bilig OpEx şirket profilini indirerek bizi daha yakından tanıyın!
Kuruluşunuzun verim ve kalitesini iyileştirerek karlılığını artırmasını sağlayan Operasyonel Mükemmellik tabanlı teknolojik çözümler sunuyoruz.
+90 216 709 29 87
[email protected]