Toplam Ekipman Verimliliği (OEE) kavramını kısaca özetleyelim. Dünyada otomotivden, havacılığa, tekstilden, proses endüstrisine kadar bir çok sektörde kullanılan OEE, toplam makine/ekipman/sistem sürenizden planlı duruşlar (kanuni, işletmesel sebepler kaynaklı işlem yapılamayan süre aralıkları, örneğin; tatiller, bakımlar vs) çıkarıldıktan sonra kalan kullanılabilir süreyi ne derece verimli kullandığınızı gösteren bir endüstriyel parametredir. Bu kullanılabilir sürenin ne kadarını
- Duruşsuz,
- İstenen hıza %100 uyumlu
- Kaliteli
üretim/işlem için kullandığınızı gösterir.
OEE takibi için en basit yöntem operatöre vereceğiniz basit bir form üzerinde bu bilgileri kendisinden istemeniz olacaktır. Bu yöntemle toplanan veriler günümüzün süreçlere hızlı müdahale edilmesi gereken dünyası için yeterli gelmemektedir.
Bu amaçla artık günümüzde farklı dijital yöntemler ile bu veriler rahatlıkla olarak toplanabilmektedir. Bunlar;
1. HMI: Human Machine Interface anlamına gelen insanlarla makinelerin/yazılımların etkileşime geçmesini sağlayan arayüzlere/yazılıma sahip endüstri standardı paneller veya bu etkileşimi sağlayacak barkod gibi başka çözümler olarak düşünülebilir. Buradaki yaklaşım bilgilerin operatörler tarafından panele girilmesi olarak düşünülebilir.
Artıları:
- OEE’yi yeni kullanmaya başladıysanız sizi farklı bir boyuta taşır.
- Anlık veri alamasanız da parti sonlarında OEE hesabını net olarak görebilirsiniz.
- Excel’de bile bir arayüz (operatörlerin parmakla veri gireceklerini unutmayarak büyük boyutlarda tuşlar ve görsellikte) hazırlanıp kullanılabilir.
- İstenirse kolaylıkla bir yazılım eklenebilir.
- Ürün takibi için kullandığınız barkod ile entegre çalışabilir.
- Verileri USB ile veya Ethernet üzerinden alabilirsiniz.
- Topladığınız verileri bir İş Zekası yazılımı (BI) ile analiz edebilirsiniz.
Sınırları:
- Bu uygulama yarı manuel bir uygulama olup verilerin doğruluğu hakkında net bir şey söylenemez.
- Sadece veri tutmak için endüstri standardı bir panel yerine daha uygun bir panel/tablet seçilebilir (işletmede karşı karşıya kalacağı durumlar göz önünde bulundurarak)
2. Makineden Veri Alma: Günümüzdeki bir çok makine/sistem artık makine üreticisinin yerleştirdiği sensörlerden toplanan verileri almanızı sağlayan kontrol ekipmanlarına sahiptir. (PLC, smart relay, analizör vs)
Artıları
- Verileri anlık olarak görebilirsiniz
- OEE verilerine ek olarak PLC’nin gönderdiği tüm verileri (sıcaklık, kapak açık-kapalı, barkod, HMI vs) alabilirsiniz.
- Toplanan verileri bir veri tabanına kaydedebilirsiniz.
- Veri tabanındaki verileri kullanarak bir iş zekası yazılımı (BI) ile analiz edebilirsiniz.
- Bu sayede bazı duruşları ve performans kategorilerinin operatörün manuel girişi olmadan otomatik olarak kaydedilmesini sağlayabilirsiniz.
- Süreç kontrolünü İstatistiksel Proses Kontrol ile yapabilirsiniz.
- Özel durumlarda alarmlar ve uyarılar almanız mümkündür.
- Gene veri tabanındaki verileri kullanarak bir makine öğrenmesi yazılımı ile verilerden OEE’ye etki edebilecek problemleri önceden kestirebilirsiniz. (kestirimci bakım, kestirimci kalite vs)
Sınırları
- Veriyi almak iyi bir otomasyon bilgisi ve araştırması gerektirir.
- Aldığınız veriler makinenin sensörleri ile sınırlıdır. Bu makine öğrenmesi için gerekli olabilecek önemli diğer verilerin matematiksel olarak ifade edilmemesi anlamına gelebilir.
3. Makine dışı (Süreç) veri kaynakları: OEE’ye etki eden tüm faktörler makine tarafından size sağlanamaz. Örneğin bir rulmanın ne zaman performansının düşeceği sadece makine verisi ile kestirilemez. Böyle durumlarda sürecin bir uzman tarafından analiz edilmesiyle doğru matematiksel modeli oluşturacak tüm veri kaynakları tespit edilir ve sisteme entegre edilir. Bu önceki ve süreçlerde oluşturulan verilerin de dijitalleştirilip entegrasyonu anlamına gelmektedir.
Artıları
- Tam bir matematiksel model kurarak OEE’ye etki eden faktörlerdeki kestirimci tahminleriniz daha doğru olur.
- Problemlerin kaynaklarını süreç bakışı ile görürsünüz.
- Makine öğrenmesi yeterli seviyeye geldikten sonra İleri Proses Kontrolü (APC) tarzı yaklaşımlarla operatör bağımlılığını azaltabilirsiniz.
Sınırları
- Süreç hakkındaki bilgimiz arttıkça modele yeni parametreler eklenmesi gerekecektir.
Detaylı bilgi almak için aşağıdaki formu doldurarak randevu alabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir: Sizi İş Zekası (BI) Kullanımına Yönlendirecek 5 Kanıtlanmış Sebep